Stichting neemt afscheid van Laurentien

Een speciale dag voor prinses Laurentien: vanmiddag neemt ze afscheid als bestuursvoorzitter van Stichting Lezen & Schrijven. In 2004 richtte ze stichting op om laaggeletterdheid in Nederland tegen te gaan. Nu is het tijd voor iets nieuws en draagt ze haar taken over aan Marja van Bijsterveldt.

Prinses Laurentien in 2012. Foto: Koninklijk Huis.

Dit alles gebeurt vanmiddag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de stichting in Rotterdam. Laurentien wordt hier gesteund door haar man prins Constantijn. Ook viert de stichting vanmiddag haar tienjarig bestaan. Speciaal voor die gelegenheid hebben schrijfster Karin Giphart, songfestivaldeelnemer Michelle Courtens en voormalig laaggeletterden een nummer geschreven.

Dit lied heet ‘Tien’ en wordt gezongen door René Froger. Ook Daphne Deckers, Gerda Havertong, Jet Bussemaker, Agnes Jongerieus en Maxime Verhagen geven vanmiddag acte de présence.

De prinses keert de stichting alles behalve de rug toe, ze blijft erevoorzitter en zal daardoor betrokken blijven bij het reilen en zeilen binnen de organisatie. Marja van Bijsterveldt – voorzitter per januari 2014 – is voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Overige werkzaamheden

De prinses mag dan stoppen als voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven, haar strijd tegen laaggeletterdheid gaat onverminderd door. Ook haar liefde voor lezen wordt er niet minder om. Vorige week nam ze nog deel aan het Nationale Voorleesontbijt in Delft, waarbij ze een basisschoolklas voorlas uit het boek Krrr…okodil!

Ook blijft ze actief voor de Missing Chapter  Foundation, die ze oprichtte in 2009. Daarnaast werkt ze gestaag verder aan de succesvolle Mr. Finney kinderboekenreeks over duurzaamheid en klimaatverandering. Ze  is hiernaast beschermvrouw van de NLBB, van de Vereniging van Leesgehandicapten, van het Genootschap Onze Taal en ze is erevoorzitter van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Bovendien werd ze in 2009 benoemd tot Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO. Ze zet zich hiermee in tegen laaggeletterdheid over de hele wereld. Sinds 2011 is ze daarnaast voorzitter van de High Level Group on Literacy van de Europese Commissie

 

 

Lees ook:Afscheid Laurentien emotioneel
Lees ook:Constantijn: ‘Rustig zal Laurentien nooit worden’
Lees ook:Laurentien en Aboutaleb openen tentoonstelling
Lees ook:Prinses Laurentien in The Pitch
Lees ook:Laurentien opent kenniscentrum De Chocoladefabriek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>