Afscheid Laurentien emotioneel

Bij haar afscheid als voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven nam prinses Laurentien gisteren geëmotioneerd een boek in ontvangst met daarin een aantal persoonlijke verhalen van mensen die door haar stichting geholpen zijn. De organisatie werkte de laatst tien jaar onder leiding van de prinses aan het tegengaan van laaggeletterdheid. Laurentien blijft als erevoorzitter aan de stichting verbonden.

Deze mensen die de prinses in het boek bedanken, zijn nu ‘taalambassadeurs’ van Stichting Lezen & Schrijven geworden. Zij trekken regelmatig het land in om op verschillende plekken te vertellen over de problematiek rond laaggeletterdheid. Op die manier willen zij hun steentje bijdragen aan het terugdringen en voorkomen van analfabetisme.

Het afscheid ging de prinses niet in de koude kleren zitten. “Ik ben aan het genieten van alle dankwoorden. Maar eigenlijk is het niet goed dat ik hier tien jaar later sta om het stokje door te geven.” Daarmee wil ze zeggen dat ze het liefst zou zien dat de stichting inmiddels overbodig zou zijn. Daar voegt ze aan toe: “Ik ben nu eenmaal nogal ongeduldig.”

Tegen de taalambassadeurs zet ze: “Het voelt soms ongemakkelijk dat wij uw persoonlijke verhaal zo breed uitmeten. Maar het moet verteld, om anderen te inspireren.” Ook richt ze het woord even tot haar man, prins Constantijn, ook aanwezig bij het afscheid. “Dankjewel dat je al die jaren deze reis met mij hebt meebeleefd en mij hebt geholpen.”

De prins wilde zelf ook wat tegen zijn vrouw zeggen: “Ik weet dat je niet wilt dat het om jou draait, maar je moet het toch even toelaten dat je nu op een voetstuk wordt geplaatst. Jouw baby is klaar om uit te vliegen. Ik voel me een beetje de pleegvader van deze baby, ben ontzettend trots op je en onze kinderen zijn dat ook.”

Prinses Laurentien geeft haar voorzittersstokje over aan Marja van Bijsterveldt, voormalig minister van Onderwijs. Zij geeft aan dat ze vooral op dezelfde voet verder wil gaan met de stichting. Waar prinses Laurentien zich nu voornamelijk op het probleem binnen Europa gaat richten, blijft van Bijsterveldt zich bezighouden met het terugdringen van laaggeletterdheid in eigen land. Klik hier voor een interview met de kersverse voorzitter.

Lees ook:Stichting neemt afscheid van Laurentien
Lees ook:Constantijn: ‘Rustig zal Laurentien nooit worden’
Lees ook:Laurentien en Aboutaleb openen tentoonstelling
Lees ook:Prinses Claire nog steeds buiten beeld
Lees ook:Prinses Laurentien in The Pitch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>