Laurentien opent kenniscentrum De Chocoladefabriek

Een bijzondere taak voor prinses Laurentien: gisteren opende ze in Gouda ‘kenniscentrum De Chocoladefabriek’. Dit deed ze in haar rol van erevoorzitter van de Vereniging van Openbare Bibliotheken.

De Bibliotheek Gouda zit in de vroegere ‘Steenland Chocolate fabriek’. Hier heeft voorheen ook nog een stadskantoor gezeten, maar tegenwoordig zitten hier verschillende organisaties gehuisvest. Zo is er het Streekarchief Midden-Holland, de Drukkerswerkplaats Gouda en een horecazaak.

Vorige maand kwam de Commissie Cohen met een rapport over de toekomst van de bibliotheek. Zij concludeerden dat het belangrijk is dat de bibliotheken in de toekomst niet allen maar kennis aanbieden, maar het ook zelf maken. Zo is ook deze nieuwe bibliotheek gericht op de toekomst.

Natuurlijk kan men er gewoon boeken lenen en het archief bezoeken, maar daarnaast zijn er optredens en worden er discussies georganiseerd.

Prinses Laurentien in 2012. Foto: Koninklijk Huis.

Lees ook:Stichting neemt afscheid van Laurentien
Lees ook:Constantijn: ‘Rustig zal Laurentien nooit worden’
Lees ook:Afscheid Laurentien emotioneel
Lees ook:Prinses Laurentien viert vandaag haar 48e verjaardag!
Lees ook:De woorden van koning Filip aan Belgie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Laurentien opent kenniscentrum De Chocoladefabriek

  1. Joanan Rutgers

    Het was een hele happening, die opening van Gouda’s enige bibliotheek. Met loeiende sirenes op de motoren van de begeleidende agenten kwam ze in een blauwe auto aangereden. Ze werd door een kolonel (haar minnaar?) of zo begeleid. Prins Constantijn was er niet bij. Burgemeester Schoenmaker met hondeketting ontving haar, samen met een provinciale pief. Laurentien poseerde charmant voor de aanwezige fotografen. Na de opening ging ze met deze en gene op de foto en vertrok ze in stijl. Het mooiste wat ze zei, is, dat ze hoopt, dat er een schitterende buste van Leo Vroman in de kersverse bibliotheek komt. Persoonlijk denk ik daarbij aan de Amsterdamse beeldhouwster Iris Le Rütte, die ooit met Vroman heeft samengewerkt en die internationaal zeer gewaardeerd wordt. Liever zie ik nog een standbeeld, dan een buste. Het liefste op de plek, waar nu een mesjokke Kluk-Kluk-Indiaan met door pacifisten kromgebogen speer staat, schuin voor de bibliotheek. Merci beaucoup, lovely Laurentien, voor je promotie voor een buste/standbeeld voor Leo Vroman!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>