Koning ontvangt vaandelgroet van Landmacht

Omstreeks 14.00 uur arriveerde koning Willem-Alexander vanmiddag per gala-Landauer op het Haagse Plein 1813. Daar werd het startschot gegeven voor de viering van 200 jaar Koninklijke Landmacht in Nederland.

De start van de feestelijkheden bestond uit een vaandelgroet aan de koning. Ruim 1300 militairen deden mee aan het defilé. Allen in ceremonieel tenue. Ook de koning kleedde zich speciaal voor deze gelegenheid in ceremonieel tenue van de Koninklijke Landmacht, hij droeg dit vandaag voor het eerst.

Willem-Alexander werd onder meer geëscorteerd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers, een detachement van de Koningscompagnie en een detachement van de Cavalerie Ere-escorte. Voorafgaand aan de groet kreeg de koning een sabel aangeboden, dit is een traditie die militairen al jarenlang doorvoeren. De koning geeft daarop een muntstuk terug aan de man van wie hij het sabel krijgt, in dit geval Luitenant-generaal Mart de Kruif. Het muntje zat vrij diep verstopt in de broekzak van het tenue van de koning, maar uiteindelijk kon hij het muntstuk alsnog aan De Kruif overhandigen.

Hoewel de meeste militairen te voet het defilé aflegden, was er ook een groot aantal te paard. Niet al deze viervoeters waren gewend aan zo’n groot evenement. Een paar van de rossen trok dan ook al steigerend aan de koning voorbij.

Aan het slot van de ceremonie, die ongeveer een uur in beslag nam, klonk het Wilhelmus. Daarna verliet de koning het plein, wederom per koets.

Het is zeer bijzonder te noemen dat de koning zo’n grote vaandelgroet krijgt. Dit is al sinds 1980 niet meer voorgekomen. Toen was het ter gelegenheid van de abdicatie van koningin Juliana dat zij een vaandelgroet kreeg bij Paleis Soestdijk. Maar ook deze plechtigheid was een stuk kleiner dan het evenement dat vandaag plaatsvond. foto 2

 

Lees ook:Viering 200 jaar Koninklijke Landmacht
Lees ook:Kamerleden bezoeken koning
Lees ook:Agenda van koning Willem-Alexander
Lees ook:Beatrix bij herdenking Mandela
Lees ook:Nieuw jaar en nieuwe munt voor Filip

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Koning ontvangt vaandelgroet van Landmacht

  1. Ans Steendam

    Mooi dit! Ik vroeg me al af waarom het plein afgesloten was. Wat ik alleen niet snap: wanneer vindt zo’n vaandelgroet plaats? Als ik het goed begrijp was die van Juliana de laatste?

      /  
  2. Bianca Damink Auteur

    Dit vindt alleen plaats op zeer speciale momenten: bijvoorbeeld het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Landmacht of het afscheidsdefilé voor koningin Juliana in 1980.
    Een vaandelgroet is een eerbetoon aan de vorst die de verbondenheid tussen hem/haar en onderdelen van de Landmacht aangeeft.Maar het is niet precies te zeggen wanneer er wel of niet gekozen wordt voor een vaandelgroet.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>