Portret Wilhelmina ontdekt

Het Teylers Museum in Haarlem is een bijzondere aanwinst rijker. Zij hebben een uniek portret van koningin Wilhelmina in hun bezit gekregen en dit is vanaf 14 december te zien in het museum. Het gaat om een voorstudie die schilder Willem Hofker (1902-1981) eind jaren ’30 maakte. Dit werk is het enige overgebleven schilderij. Het uiteindelijke portret is in een brand verloren gegaan. 

Het eindresultaat van de voorstudie is door de Japanners verbrand tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Voor die tijd hing het in het hoofdkantoor van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij in het toenmalige Batavia.

Maria Hofker – de vrouw van de schilder – schonk het schilderij samen met een groot aantal andere werken van haar man, zichzelf, en tijdgenoten in 2000 aan het Teylers Museum. Willem Hofker is vooral bekend vanwege zijn Indische kunstwerken. Hij maakte portretten van beroemde mensen, landschappen, naakten, staatsieportretten en stillevens.

In het museum is een tentoonstelling te zien over Hofker en dit schilderij van de koningin krijgt daarin een ereplaats. Het werk is 120 bij 80 centimeter groot.

Foto: Teylers Museum
Portret koningin Wilhelmina

 

Lees ook:Schetsen staatsieportretten koning bekend
Lees ook:Nieuw portret van de Queen
Lees ook:Koning naar Kröller-Müller
Lees ook:Prinses Anita onthult meesterwerken Van Gogh
Lees ook:Koning opent tentoonstelling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>