Even waaien misschien?

Prinses Beatrix doet aan wuiven. Haar moeder Koningin Juliana deed aan waaien. Waaiers zijn al eeuwenlang een bijzonder aspect van het hofprotocol.

Ten tijde van Koningin Wilhelmina en Koningin Emma waren waaiers een vast onderdeel van dameskleding bij officiële gelegenheden, bijvoorbeeld bij grote gala´s. Zeker tot in de jaren ’50 van de 20ste eeuw liet Juliana er zich ook mee fotograferen. De waaiers zijn niet uit het zicht verdwenen, ook Koningin Maxima heeft er regelmatig een bij haar.

In 1982 deed Prinses Juliana een schenking van 54 waaiers aan Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau.

Staatsieprotret van Koningin Emma, waarop zij de waaier met een zieheuerin op een dorpsplein half geopend in haar handen houdt. De foto is in 1901 gemaakt door Wegner & Mottu te Amsterdam, een bekende forma die ook in opdracht van het Nederlandse hof werkte. Koningin Wilhelmina, gefotografeerd door de Haagse Adolphe Zimmermans (1858 – 1922) een jaar voor haar inhuldiging op Paleis Noordeinde. Vrij ongebruikelijk houdt Koningin Wilhelmina de waaier met tuinfeest volledig geopend in haar handen. Koningin Máxima bij het huwelijk van Prins Carl-Philip en Prinses Sofia van Zweden in juni 2015.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws op royalty.blog?
www.twitter.com/royaltyblognl
www.facebook.com/royalty.blog

 

Lees ook:Prinses Margriet 71 jaar
Lees ook:Even voorstellen
Lees ook:Eerste beelden van Maxima in Pakistan
Lees ook:Willem-Alexander en Maxima 14 jaar getrouwd
Lees ook:Lech verwelkomt al 57 jaar de Oranjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>