Eerste Koningsdag groot succes

De allereerste Koningsdag in Nederland is zeer succesvol verlopen. Dit blijkt onder meer uit de kijkcijfers, reacties en een peiling van Maurice de Hond. 

Een groot deel van de koninklijke familie liet zich gisteren zien in De Rijp en Amstelveen, waar ze kennismaakten met de bevolking en lokale gebruiken. De grote verassing kwam in Amstelveen toen de drie prinsesjes uit de bus stapten om een deel van het programma mee te maken. Zij liepen net zo enthousiast mee als hun ouders en de rest van de familie. Alleen Pieter van Vollenhoven moest vanwege pijn aan zijn enkel even verstek laten gaan. Maar hij voegde zich na een korte pauze weer gewoon bij de familie. Hij was erg blij dat ook zijn zoon Bernhard dit jaar gewoon van de partij was. Hij onderging de afgelopen maanden een zware behandeling tegen lymfklierkanker.

Of het de laatste keer was dat Koningsdag in deze vorm werd gevierd, is niet bekend; maar voor de koning en zijn familie was het in elk geval een geslaagde dag, zo liet Willem-Alexander ook weten in zijn dankwoord: “Waarom iets veranderen wat een succes is?” en “De eerste Koningsdag is onvergetelijk geworden.”

Maurice de Hond heeft direct de mening van het Nederlandse volk geraadpleegd. Uit zijn peiling werd duidelijk dat we de nieuwe koning als aardiger, komischer en minder formeer beschouwen dan zijn moeder. Toch was Beatrix als koningin meer betrokken. We hebben gelukkig wel aardig wat vertrouwen in Willem-Alexander, maar veel PVV-stemmers zouden liever zien dat de koning wettelijk gezien minder invloed krijgt.

Veel mensen hebben vanuit de huiskamer van het feest in De Rijp en Amstelveen genoten. De NOS uitzending trok ruim 1,7 miljoen kijkers. Alleen het NOS Journaal en de show Wigwam van Youp van ‘t Hek werden beter bekeken.

Blauw Bloed is met 920.000 kijkers ook zeer goed bekeken, net als het EO-programma Koningsdag in Carré; dat trok 398.000 kijkers. 

Lees ook:Programma Koningsdag vanmiddag bekend
Lees ook:Invulling eerste Koningsdag bekend
Lees ook:Voorbereidingen Koningsdag Amstelveen in volle gang
Lees ook:Koningsdag in De Rijp kan beginnen
Lees ook:Viering verjaardag koning

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>