Tentoonstelling werk Robin Utrecht in IJsselstein

Fotograaf Robin Utrecht volgt de koninklijke familie nu ruim tien jaar en hij heeft in de tussentijd heel wat prachtige koninklijke platen geschoten. Veel speciale en unieke beelden van Máxima en Willem-Alexander die we inmiddels allemaal kennen, zijn van de hand van Utrecht. Hoog tijd om dit werk tentoon te stellen. In Museum IJsselstein (MIJ) is vanaf 9 februari een expositie met werk van Utrecht te bewonderen.
In de afgelopen jaren heeft Robin Utrecht (1974) een goede band opgebouwd met de leden van de koninklijke familie. Dit is terug te zien in de foto’s die maakt. Daarbij voegt hij graag een vleugje humor aan zijn werk toe. “Ik vind het zelf altijd wel leuk als een foto iets humoristisch in zich heeft. Ik merk wel dat ik daar de laatste jaren steeds meer naar op zoek ga. Ik heb het ook leren zien, maar meestal is het mazzel hebben.”
De expositie is een verzameling van uiteenlopende foto’s. Van portretten tot een foto van Máxima met een valk op haar arm in Doha en van Willem-Alexander die een dromedaris aait in Oman tot een beeld van het koningspaar dat koekjes eet in Sjanghai; alles is binnenkort te zien in IJsselstein.
De expositie is te zien tot 18 maart 2014.
Oranjes & IJsselstein
Het is niet geheel toevallig IJsselstein is gekozen tot locatie voor de tentoonstelling. De band tussen de Oranjes en deze stad is eeuwenoud. Het begon allemaal bij Willem van Oranje die in 1551 trouwde met Anna van Buren, die ‘Baronie IJsselstein’ meebracht als bruidsschat. Sindsdien is de titel ‘Baron van IJsselstein’ in het bezit van de Oranjefamilie.
In de achttiende eeuw ontstond de traditie dat de baron of barones van IJsselstein ten minste één keer in zijn of haar regeerperiode op bezoek zou gaan in deze stad. Koningin Wilhelmina kwam in 1916 nog geen drie kwartier op visite, maar koningin Juliana maakte dit goed door IJsselstein tijdens haar regeerperiode een paar keer aan te doen. Koningin Beatrix bezocht de stad in 1983 en in 2005.
Het is traditie dat de vorst bij zo’n bezoek een ‘vers paard’ in ontvangst neemt. Zo kwam ook koning Willem-Alexander in mei vorig jaar niet onder deze eer uit. Toen hij IJsselstein samen met koningin Máxima bezocht ter gelegenheid van zijn kennismakingstour langs de Nederlandse provinciën, kreeg hij traditiegetrouw een paard cadeau. Hij schonk de viervoeter aan een plaatselijke instelling voor gehandicapte kinderen.

Lees ook:Laurentien en Aboutaleb openen tentoonstelling
Lees ook:Koningsdag 2016: de route door Zwolle
Lees ook:Foto-expo in ARTrium
Lees ook:Portret Wilhelmina ontdekt
Lees ook:Koninklijke foto’s op Paleis Het Loo in Apeldoorn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>