Koning Filip op Belgische munt

De Belgische koning Filip mocht gisteren de eerste twee-euromunt slaan met daarop zijn eigen beeltenis. In Nederland zullen we de munten echter niet gauw voorbij zien komen, want de Koninklijke Munt van België brengt vooral exemplaren van één en twee eurocent in omloop. Dit heeft de Europese Centrale Bank in Frankfurt de Koninklijke Munt opgedragen. In Nederland wordt dit kleingeld niet meer gebruikt. 

Ook in België denkt men ook na over het afschaffen van deze muntjes maar dat is er tot op heden nog niet van gekomen. De Koninklijk Munt maakt ook munten van vijf en vijftig eurocent, deze kunnen we in Nederland binnenkort wel in onze portemonnee aantreffen. De overige munten worden pas volgend jaar gemaakt, zo is vanuit Frankfurt opgedragen. Voor de verzamelaar worden er sets gemaakt die wel alle munten bevatten.

Koning Filip heeft het ontwerp voor zijn munt zelf mogen kiezen uit drie voorbeelden. Het betaalmiddel is ontworpen aan de hand van een foto. Op de munt kijkt Filip naar rechts, net als koning Willem-Alexander. Beatrix en Albert II kijken naar links op hun munten. Het is een oud gebruik om de troonopvolger de andere kant op te laten kijken dan de voorganger.

Luc Luycx is de ontwerper van de euro’s (1958), hij maakte ook de gemeenschappelijke zijde van de euromunten. Deze ontwierp hij in 1996. Op de munten heeft hij de letters ‘LL’ gezet als zijn handtekening. Luycx is woonachtig in Dendermonde en werkt als computeringenieur en voor de Koninklijke Munt van België.

Lees ook:Nieuw jaar en nieuwe munt voor Filip
Lees ook:Koning slaat munt
Lees ook:Belgische koningshuis herdenkt familieleden
Lees ook:Beveiliging voor kroost Belgische koning
Lees ook:Koning Filip deelt uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>