Filip herdenkt WOI

Inmiddels heeft de Belgische koning Filip zijn eerste nieuwjaarstoespraak achter de rug. Vergezeld van koningin Mathilde ontving hij vandaag prominente landgenoten. Tijdens zijn toespraak stond hij vooral stil bij de Eerste Wereldoorlog, die in juli 1914 begon. Dit jaar staat België uitgebreid stil bij deze Grote Oorlog.

Op het Koninklijk Paleis in Brussel sprak Filip niet alleen over de nare gebeurtenissen van deze oorlog, hij had het ook over democratisering die na de oorlog op gang kwam; zo meldt De Standaard. Filip: “Na het einde van de Eerste Wereldoorlog hebben onze regeringen met de steun van mijn overgrootvader (koning Albert I) ons land op een nieuwe leest geschoeid.”

De koning ziet de toekomst positief tegemoet. Hij gelooft in ‘gestage economische groei en meer welvaart’. Volgens Filip vormt de combinatie van concurrentiekracht met sociale rechtvaardigheid ‘meer dan ooit onze sterkte’.

Daarnaast sprak hij zijn bewondering uit voor zijn vader, koning Albert II. Hij is twintig jaar lang vorst van België geweest, tot Filip het stokje vorig jaar van hem overnam. Koning Albert II en koningin Paola waren zelf niet aanwezig bij de nieuwjaarsreceptie.

In de video is te zien hoe Filip het volk bedankt na zijn aantreden als koning. 

Lees ook:Nieuw jaar en nieuwe munt voor Filip
Lees ook:Koning Filip deelt uit
Lees ook:Belgische koningshuis herdenkt familieleden
Lees ook:Koning Filip op Belgische munt
Lees ook:Filip aan start 20 km van Brussel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>