Biograaf van de Koning vertelt over een Oranjevorst in tijden van revolutie en oorlog

Stadhouder van de Nederlandse Republiek had hij moeten worden, maar hij werd koning der Nederlanden. Willem Frederik werd Koning Willem I. Wie was de man die in 1813 na een lang ballingschap naar de Nederlanden terugkeerde en als Soeverein Vorst het bestuur kreeg aangeboden? Wat waren zijn plannen met het Verenigd Koninkrijk van Noord en Zuid? En waarom viel zijn grote rijk nog tijdens zijn bewind uiteen in Nederland en België? Jeroen Koch, de biograaf van de eerste Nederlandse Oranjekoning, beantwoordt deze en andere vragen in zijn lezing over Willem l in tijden voor en nadat hij de koning van Nederland en België was.


Jeroen Koch
Jeroen Koch (1962) publiceerde in 2013 zijn studie naar Koning Willem I als onderdeel van de Koningsbiografieën, ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Deze biografie verscheen tegelijk met de biografieën van koning Willem II, door Jeroen van Zanten, en koning Willem III, door Dik van der Meulen. eroen Koch doceert algemene negentiende- en twintigste-eeuwse Nederlandse en Europese geschiedenis, en heeft bijzondere belangstelling voor Duitse historiografie, burgerlijke cultuur, imperialisme, sociaal-darwinisme, secularisering, het pausschap, de Europese monarchie en de ontwikkeling van het denken over kapitalisme. Voor en na de lezing is de tentoonstelling 24 uur met Willem in het Nationaal Archief te bekijken.

Tentoonstelling 24 uur met Willem
Kom alles te weten over de eerste koning van Nederland en ga over de rode loper de werkkamer van Willem I binnen. Daar speelt het werkende en het persoonlijke leven van de koning zich af. Vol energie werkt hij aan een welvarende toekomst voor zijn land, die hem de bijnamen koning-koopman en de kanalen-koning oplevert. Krachtig, zelfverzekerd en met visie, maar ook halsstarrig, eigenzinnig en tegendraads, regeert koning Willem I het land als een bedrijf… maar dan wel als zijn bedrijf!

Lezing van Jeroen Koch in het Nationaal Archief op zondag 20 maart 2016 om 13.00 uur.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws op royalty.blog?
www.twitter.com/royaltyblognl
www.facebook.com/royaltyblog

Lees ook:Chinese president bezoekt België
Lees ook:Eerste borstbeeld koning in Arnhem
Lees ook:Koning Filip op Belgische munt
Lees ook:Koningin ontvangt ‘MS Atlas’
Lees ook:Rasmussen op audiëntie bij koning

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>